Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Числата

ОТНОШЕНИЯ НА ЧИСЛА

Алтернативен линк


ОТНОШЕНИЯ НА ЧИСЛА




Физическия свят е съграден от разумни числа. (БОЖИЯТ ГЛАС - 270)



Който не разбира смисъла на целите числа, той не може да работи с тях. (БОЖИЯТ ГЛАС -270)



Отношението 1:2:3. Числото едно представя артист, който има отношение към двете си ръце (2) и към публиката (3)... това отношение е положително. Дойдете ли до отношението 3:4:5, имате един инженер (3), който се наема да строи къща, без да разполага с големи знания. не се минава много време, къщата се събаря (4) като резултат той не получава никакво възнаграждение (5). Това отношение е отрицателно. Усилията на този инженер са отишли напразно. (ФОРМИ В ПРИРОДАТА -172)



Единицата представя бащата, а тройката - детето, т. е. синът или дъщерята. Като математическо отношение, числата 1:3 представя отношението на диаметъра на окръжността към нейната дължина... Числото π=3.14; ние взимаме само цялото число - три. Значи, бащата показва размера на човешкия път, а синът обиколката на този път... като кажете „диаметър”, пак не сте разбрали дълбокия смисъл на единицата. По отношение на тройката, т. е. дължината на окръжността, единицата е диаметър, но тя е единица и по отношение на безброй още числа. В математиката всички числа започват от единицата. Изговаряме числото едно, две и т. н. Те представят диаметрите, прекарани през един кръг. Числото седем представя диаметъра на Вселената. (ВСЕ ЩО Е ПИСАНО - 24)



Ще ви напиша следния отношение: 1:2:3; 3:4:5; 5:6:7; 7:8:9... За да разберете смисъла им, вие трябва да ги принесете в живота. Числото 1, за пример, в първото отношение, представя артист, който има отношение към двете си ръце (2) и към публиката (3). Колкото по-добре пее или свири, толкова повече хора ще дойдат да го слушат и повече пари ще събере. Това отношение е положително. Дойде ли до отношението 3:4:5, имате един инженер (3), който се наема да строи къща, без да разполага с големи знания. Не се минава много време, къщата се събаря (4). Като резултат, той не получава никакво възнаграждение (5). Това отношение е отрицателно. (ФОРМИ В ПРИРОДАТА - изд. 1938 г. София -171)





НАГОРЕ